Wat houden verschillende soorten dakbedekking in?

Om u op weg te helpen welke soort dakbedekking het beste bij u past, beschrijven we hieronder de verschillende soorten dakbedekkingen die op platte daken worden toegepast.

Bitumen Dakbedekking

Bitumen wordt in de volksmond ook wel dakleer genoemd. Deze dakbedekking voor een plat dak wordt vervaardigd uit aardolie. Ook is bitumen dakbedekking in verschillende kleuren leverbaar.

Het bitumen wordt door de dakdekker aangebracht in stroken en met meerdere lagen. Over het algemeen wordt dit gedaan door middel van een warme hechting. Een goede overlapping tussen stroken en lagen zorgt voor een waterdicht dak.

 

EPDM dakbedekking

EPDM is een synthetisch rubbersoort. De EPDM dakbedekking wordt vrijwel naadloos op het dak bevestigd. Verder is EPDM dakbedekking verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.

EPDM wordt door de dakdekker op de maat van uw plat dak gemaakt. Daarna wordt de dakbedekking naadloos in zijn geheel aangebracht en verlijmd. Door naadloos de dakbedekking aan te brengen, wordt de kans op lekkages verminderd.

 

PVC dakbedekking

PVC is een afkorting voor polyvinylchloride en is een kunststof dakbedekking. De techniek die wordt gebruikt voor het bevestigen van PVC dakbedekking is altijd hetzelfde. De dakbedekking is leverbaar in verschillende kleuren. Wit is echter de meest populaire kleur.

PVC wordt door de dakdekker verlijmd of mechanisch bevestigd. De dakdoorvoeren en opstanden worden met stukken PVC folie aan elkaar gehecht door middel van hitte. Hiervoor gebruikt men een heteluchtpistool.

 

Sedum dakbedekking

Sedum dakbedekking zijn plantjes op het dak. Dit is ook bekend als een groendak. Deze worden geleverd in matten of in cassettes.

Nadat de dakdekker het dak waterdicht heeft afgewerkt met bitumen wortelstop-, EPDM of PVC dakbedekking kan het sedum worden aangebracht. Sedum zijn vetplantjes die veel vocht opnemen en goed tegen zon kunnen. Ook zorgt het voor een goede warmte-isolatie.

 

Wat zijn de voor- en nadelen per soort dakbedekking?

De verschillende soorten dakbedekking hebben verschillende eigenschappen. Dit houdt in dat de soorten dakbedekking verschillende voor- en nadelen hebben. Hieronder geven we per soort dakbedekking aan wat de voor- en nadelen zijn.

De voordelen van bitumen dakbedekking:

 • IJzersterk en waterdicht;
 • Bestand tegen verschillende weeromstandigheden;
 • Grote kleefkracht op diverse materialen.

De nadelen van bitumen dakbedekking: 

 • Relatief korte levensduur.

De voordelen van EPDM dakbedekking: 

 • Milieuvriendelijk;
 • Bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

De nadelen van EPDM dakbedekking: 

 • Niet bestand tegen chloor.

De voordelen van PVC dakbedekking:

 • Licht;
 • Modern uitzicht;

De nadelen van PVC dakbedekking:

 • Gaat minder lang mee dan EPDM;
 • Duurder dan EPDM;
 • Verwerking duurt langer

De voordelen van sedum dakbedekking:

 • Milieubewust;
 • Neemt veel vocht op;
 • Hele mooie uitstraling

De nadelen van sedum dakbedekking:

 • Niet ieder dak is geschikt;
 • Zwaar.

 

Welke dakbedekking soort is het voordeligst?

De verschillende soorten dakbedekking bestaan uit verschillende soorten materialen. Ook worden de bovengenoemde dakbedekkingen op aparte wijze verwerkt op het dak. Verder is de levensduur verschillend. Hieronder is de kostprijs voor de verschillende soorten dakbedekkingen.

Bitumen dakbedekking
Gemiddelde richtprijs: €35 – €65 per m2 inclusief btw en aanbrengen.
Levensduur: 20 a 40 jaar.

EPDM dakbedekking
Gemiddelde richtprijs: €55 – €85 per m2 inclusief btw en aanbrengen.
Levensduur: 30 a 50 jaar.

PVC dakbedekking
Gemiddelde richtprijs: €45 – €75 per m2 inclusief btw en aanbrengen.
Levensduur: 30 a 50 jaar.

Sedum dakbedekking
Gemiddelde richtprijs: €55 – €225 per m2 inclusief btw en aanbrengen.
Levensduur: 45 a 75 jaar.

 

Welke dakbedekking soort is het meest milieuvriendelijk?

Anno 2021 zijn alle bovengenoemde soorten dakbedekking milieuvriendelijk. De verschillende soorten dakbedekkingen worden gemaakt van recyclebaar materiaal, zoals bitumen. Ook zijn sommige dakbedekkingen volledig recyclebaar, zoals PVC.

 

Welke dakbedekking past het beste bij u?

De dakbedekking die het beste bij u past is een dakbedekking die aansluit op uw wensen, verwachtingen en budget. Het is raadzaam om een specialist te zoeken op het gebied van de verschillende soorten dakbedekkingen. Specialisten onderscheiden zich door te focussen op één soort dakbedekking. Hierdoor bent u verzekerd van een echte vakman die bij u het dak aanbrengt.