Wat te doen bij een daklekkage?

Lekken in je dak: je bent ze liever kwijt dan rijk, maar jammer genoeg kan het iedereen en elk dak overkomen. Hoewel regelmatig dakonderhoud al veel kan doen om problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je bij spoedgevallen een professional inschakelt.

Meesman Dakdekkers helpt je niet alleen bij lekkagedetectie en het dichten van lekken, maar geeft ook gedegen advies om gelijkaardige problemen in de toekomst te voorkomen. Wat kan je nu zelf doen bij daklekkage en hoe helpt jouw dakdekkersbedrijf je verder?

De eerste stappen voor het oplossen van een daklekkage

Als je merkt dat je met een lek in je dak zit, schakel dan eerst en vooral een dakdekker in. Vooral als het gaat om een groot lek, want de gevolgen daarvan zijn vaak niet te overzien. Natuurlijk blijf je in dat geval zelf liever niet bij de pakken zitten. Hieronder enkele tips:

  • Vang bij grote lekken het water op in emmers en zorg dat de vloeren en meubelstukken droog blijven.
  • Maak foto’s van het lek en de getroffen delen van je woning om voor te leggen bij de verzekeringen.
  • Dek een lek eventueel tijdelijk zelf af met een stuk zeil tot je dakdekkersbedrijf een permanente oplossing biedt.

Goed om te weten: bij Meesman Dakdekkers kan je ook terecht voor advies in verband met de verzekeringen bij daklekkage. Zo ga je alvast heel wat praktische en financiële zorgen uit de weg.

De mogelijke oorzaken van een lek in je dak

Een snelle oplossing is goud waard als je met een lek te maken krijgt, maar het is ook belangrijk dat je weet hoe dat lek is ontstaan om problemen in de toekomst te voorkomen.

Meestal is een lek het gevolg van gescheurd dakleer door een storm of ouderdom. Bij hellende daken gaat het dan weer vaak om kapotte dakpannen of een slechte aansluiting van het dakleer of een dakgoot. Andere mogelijke oorzaken zijn een lekkende schoorsteen, een verstopte dakgoot of dakpannen die van hun plaats zijn geraakt.

Soms is de oorzaak van een lekkend dak duidelijk, maar in de meeste gevallen is een grondige, professionele analyse nodig. Het loont dan ook de moeite om de hulp van een gecertificeerd dakdekkersbedrijf in te schakelen.

Belangrijke factoren bij professionele dakreparatie

Moderne dakdekkers maken gebruik van lekkagedetectieapparatuur om lekken op te sporen, want op die manier zijn geen afbraakwerken nodig aan je dak. Jouw dakdekkersbedrijf houdt rekening met potentiele zwakke schakels in je dak bij een dakinspectie, zoals:

  • Afvoeren en ventilatiegaten
  • De schoorsteen
  • Loodwerk
  • Een overgang naar de buren

Vaak situeren lekken zich in de buurt van deze plaatsen en ze verdienen dan ook extra aandacht bij een lek!

Plat dak of hellend dak? Jouw dakdekker lost lekken op

Hoe ziet de reparatie van een lekkend dak er nu precies uit? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de schade, het soort dakbedekking en het type dak. De aanpak verschilt sterk tussen een hellend of plat dak:

1. Daklekkage bij een plat dak

Platte daken zijn kwetsbaar voor lekken, vooral als er geen goede afvoer is. Water blijft hierdoor gemakkelijk liggen, waardoor het risico op daklekkage erg groot is. Het opsporen van zo’n lek is niet gemakkelijk, omdat er op platte daken vaak tegels of grind liggen. Daarbij duurt het vaak even voor het water na een regenbui effectief door het dak dringt en wateroverlast in huis veroorzaakt.

Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige lekkagedetectieapparatuur biedt in dit geval een uitkomst. Meesman Dakdekkers is bedreven in het herstellen van platte daken, zoals bitumen daken. Een snelle aanpak is in dit geval ook aangewezen om schade aan je dakisolatie te voorkomen, want het risico daarop bij een lekkend plat dak is bijzonder groot.

2. Daklekkage bij een hellend dak

Heb je een hellend dak? Dan is een lek meestal te wijten aan beschadigde of verplaatste dakpannen, maar ook bijvoorbeeld een dakraam, schoorsteen of dakkapel die niet goed (meer) aansluit. Een andere mogelijke oorzaak is een slechte aansluiting van een schoorsteen.

In veel gevallen merk je daar niets van zolang het droog is, maar bij een regenbui loopt het water dan plots via het plafond of een muur naar beneden. Bij hellende daken maakt een dakdekkersbedrijf natuurlijk altijd gebruik van betrouwbare veiligheidshulpmiddelen, omdat het risico op vallen en verdere schade een stuk groter is.

Last van daklekkage? Vertrouw op Meesman Dakdekkers

Of je nu last hebt van een lek in je bedrijfsgebouw of je eigen woning, een snelle, professionele aanpak is essentieel. Meer weten over dakreparatie na een lek of zit je zelf met daklekkage? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan!