Levensduur van een bitumen dak

Regen, wind, sneeuw en kou: je dak heeft door de jaren heen heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk om te weten wat precies de levensduur van je dak is. Zo kun je tijdig een dakdekker inschakelen voor een reparatie of complete vernieuwing. Bitumen is een geliefde dakbedekking dankzij zijn kracht en duurzaamheid, maar ook voor dit materiaal geldt dat het slijt. Wanneer moet je je bitumen dak vervangen? Wij vertellen je wat je moet weten.

Offerte aanvragen

Onze diensten

Wij zijn een gecertificeerd dakbedekkersbedrijf, gespecialiseerd in het plaatsen, renoveren en onderhouden van duurzame daken. Of het nu gaat om een plat dak of een pannendak. Ons team bestaat uit vakkundige en servicegerichte dakdekkers en wij zijn jouw oplossing voor al jouw duurzame dakwerkzaamheden. Wij zijn werkzaam op zowel de zakelijke markt als de particuliere markt. 

Leien daken

Ontdek de tijdloze allure en duurzaamheid van natuurstenen leien en keramische leipannen, een ambachtelijke dakbedekkingsoptie die zowel stijl als functionaliteit combineert.

Lees meer

Pannendak

De levensduur van een pannendak is met betonnen dakpannen 40 jaar en met keramische dakpannen 75 jaar. Wij werken duurzaam en met KOMO gecertificeerde producten.

Lees meer

Bitumen

De levensduur van een bitumen dak is ongeveer 20 jaar. Voorkom onverwachte kosten door lekkages. Laat de levensduur van je bitumen dak gratis door ons controleren.

Lees meer

Dakisolatie

Slim je eigen geld investeren. Laat je huis meer waard worden. In de winter je huis lekker warm, en in de zomer je huis lekker koel. Door je dak te isoleren, kun je dit in een handomdraai bereiken.

Lees meer

Lichtkoepels & Straten

Meer lichtinval nodig in je aanbouw, keuken, veranda of opbouw? Of een betere ventilatie of toegang naar je dak nodig? Neem een lichtkoepel of lichtstraat.

Lees meer

Dakinspectie

Nederland kent veel verschillende weersomstandigheden, waardoor je dak veel te verduren krijgt. Een jaarlijkse dakinspectie is van essentieel belang.

Lees meer

Sedumdak

Wil je zorgen voor meer groen in je wijk? Neem een sedumdak en draag bij aan een gezonde en prettige leefomgeving? De meeste gemeenten geven subsidie voor sedumdaken.

Lees meer

Detectie & verzekering

Heb je last van een lekkage aan je plat dak en wil je geen overbodige dakreparaties laten uitvoeren? Laat dan direct een lekkagedetectie uitvoeren door Meesman Dakdekkers.

Lees meer

Onderhoud daken

Meesman Dakdekkers is gespecialiseerd in bitumen daken, daar hoort ook onderhoud van bitumen daken bij. Wij kunnen je dak elk jaar onderhouden.

Lees meer

Zo lang gaat een bitumen dak mee

Het is niet voor niets dat veel platte daken met bitumen bedekt worden. Dit materiaal is namelijk erg sterk en gaat daardoor ook lang mee. Zo mag je bij bitumen op een levensduur van twintig tot dertig jaar rekenen. Dit maakt bitumen een betere keuze dan materialen als pvc. Een pvc dak gaat namelijk maximaal 25 jaar mee, wat bitumen makkelijk overstijgt. Doordat bitumen van resten uit aardolie gemaakt wordt, kan het erg goed tegen vocht. Hierdoor slijt het materiaal minder snel en heb je jarenlang plezier van je nieuwe dak. Deze lange levensduur kan zelfs bereikt worden wanneer je een dakterras of zonnepanelen op het dak plaatst.

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van je bitumen dak beïnvloeden. De ligging van het dak is bijvoorbeeld belangrijk. Ligt het dak altijd direct in de zon, gedurende lange periodes? Dan kan het materiaal brozer en kwetsbaarder worden. Een dak dat voornamelijk in de schaduw ligt, heeft over het algemeen juist een langere levensduur. Ook de kwaliteit van het dak speelt hier een rol in. Kies je vanaf het begin voor bitumen van goede kwaliteit, dan blijft het dak langer goed.

Bitumen dak

Het belang van onderhoud

Om de levensduur van dertig jaar te halen, is het belangrijk om je bitumen dak goed te onderhouden. Een groot deel van dit onderhoud kun je gewoon zelf doen, zonder specialistische kennis. Denk hierbij aan het verwijderen van bladeren en ander vuil. Ook het weghalen van mos en algen is belangrijk om beschadigingen aan het bitumen dak te voorkomen. Doe minstens twee keer per jaar een uitgebreide check, waarbij je vooral de randen van het dak bekijkt. Zo zie je meteen of er kleine beschadigingen zijn die moeten worden gerepareerd.

Bij een beschadiging is het niet meteen nodig om een bitumen dak te vervangen. Het is wel belangrijk om een ervaren dakdekker in te schakelen voor reparaties. Contacteer een dakdekkersbedrijf wanneer je kleine blaasjes onder het bitumen dak ziet verschijnen. Dit is opgehoopt vocht dat niet meer weg kan. Na verloop van tijd kunnen deze blaasjes barsten veroorzaken. Zit er al een barst in het dak? Dan is het zeker noodzakelijk om een dakdekker te bellen. Vaak kunnen kleine scheurtjes en barstjes makkelijk verholpen worden, zodat de levensduur van het bitumen dak verlengd wordt.

Bitumen dak laten leggen

Inspectie en dakreparatie door een erkende dakdekker

Vind je het lastig om te beoordelen of je bitumen dak aan reparaties of vervanging toe is? Schakel dan meteen de hulp in van een dakdekker. Een dakdekkersbedrijf kan namelijk ook controles uitvoeren. Zij lopen het dak dan grondig na en bekijken alle mogelijke zwakke plekken. Zit er een klein scheurtje in het materiaal? Dan is een dakreparatie zo geregeld.

Soms is het dak helaas te veel beschadigd om het simpelweg te kunnen repareren. Dit geldt vooral voor bitumen daken die al minstens twintig jaar geleden zijn geplaatst. In dat geval is het nodig om het bitumen dak te vervangen. Zoek je een dakdekker die je kan helpen met reparaties of een complete vervanging? Wij helpen je graag verder.