Sinds de corona crisis begin 2020 is er sprake van een materiaal te kort in de bouw. Nog nooit eerder was het tekort aan bouwmaterialen en personeel zo groot als nu dat blijkt uit een enquête van het Economisch instituut voor de bouw. Materiaal schaarste is een groter probleem geworden dan het personeelstekort. Als er geen bouwmaterialen zijn kunnen projecten uitgesteld worden of nog erger stil komen te liggen.

Te kort aan bouwmaterialen

Meer dan 20 procent van de bedrijven in de bouwsector ondervinden problemen door aanhoudende materiaal tekorten. Door de stijgende prijzen van bouwmaterialen worden bouwprojecten steeds duurder. Daardoor worden verschillende bouwprojecten uitgesteld en een aantal zijn er zelfs al stil gelegd.

De bouwkosten lopen ook verder op door de stijgende inflatie. Bovendien is de rente nog steeds aan het stijgen en wordt een materiaalvoorraad duurder.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne verergert de situatie ook nog meer.
Het aanbod van bouwmaterialen krimpt, omdat er uit Rusland en Oekraïne geen toevoer meer is waar veel bouwmaterialen gemaakt worden. 

Stijgende energieprijzen

Door de stijgende energieprijzen wordt alles steeds duurder. Bij het maken van keramische dakpannen is veel gas nodig. In Duitsland heeft één van de grootste fabrieken alles stil gelegd, waardoor twintig procent van de marktcapaciteit stil staat. Hierdoor wordt het bij andere fabrieken erg druk, de levertijd van dakpannen zit nu op veertien weken, maar het kan nog langer duren. De planning kan hierdoor soms niet gerealiseerd worden. 

De tijd zal uitwijzen hoe en wanneer de problemen opgelost gaan worden.

Alvast bedankt voor je begrip.