Deze vraag krijgen we steeds vaker. Voordat er zonnepanelen geplaatst worden op het dak is het verstandig om een dakinspectie uit te laten voeren. Er wordt bij een dakinspectie gekeken of er eventuele beschadigingen, tekenen van veroudering en uitvoeringsfouten zijn die in de toekomst problemen kunnen opleveren.

Bij platte daken is de bitumen dakbedekking vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, maar als de bitumen dakbedekking verouderd is dan is het verstandig om het te laten vervangen. Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Het risico op scheuren en openstaande naden wordt groter, ook al ziet het dak er nog goed uit.

Op hellende daken liggen meestal dakpannen. Als dakpannen poreus of slijtage plekken vertonen, dan is het raadzaam om de dakpannen te laten vervangen. Betonnen dakpannen gaan gemiddeld 40 jaar mee en keramische dakpannen gaan gemiddeld 70 jaar mee. Ook is het van belang om te laten controleren of de panlatten en tengels stevig genoeg zijn. Eén zonnepaneel weegt namelijk al 20 kilo.

Waarom is het raadzaam om eerst het dak te laten vervangen?

Mocht je er toch voor kiezen om niets aan het dak te laten doen voordat je zonnepanelen gaat plaatsen, dan zou je in de toekomst rekening moeten houden met extra kosten voor het verwijderen en terug plaatsen van de zonnepanelen op het dak.

Hieronder lees je een aantal handige tips om rekening mee te houden.

Het is ook erg interessant om zonnepanelen te laten leggen op een groen dak.
Uit onderzoek is gebleken dat dit een goede combinatie kan zijn. Bij hoge temperaturen wekken de zonnepanelen meer energie op met een groen dak. Door het groene dak komt er waterdamp in de lucht en daardoor worden de zonnecellen gekoeld.

Zwarte dakbedekking neemt veel licht en warmte in zich op, maar witte dakbedekking daar in tegen weerkaatst juist weer het meeste zonlicht.
Met behulp van witte dakbedekking is het mogelijk om 15% meer rendement uit je zonnepanelen te halen.

Ben jij ook benieuwd of jou dak geschikt is voor zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze dakinspecteur.