Het proces van een dakrenovatie

Met een betrouwbaar dak is het niet alleen aangenamer, maar ook veiliger en energiezuiniger wonen en werken. Juist daarom is het van belang dat het dak van je huis of bedrijfsgebouw goed onderhouden is. In sommige gevallen is het echter beter om je dak te laten renoveren, bijvoorbeeld als het erg oud of onherstelbaar beschadigd is.

Natuurlijk komt er bij een dakrenovatie heel wat kijken, afhankelijk van welke werkzaamheden je laat uitvoeren. Bij Meesman Dakdekkers bieden we oplossingen voor elke situatie. Wat kan je nu verwachten van een dakrenovatie en hoe verloopt het proces?

Verschillende soorten dakrenovaties

Een dakrenovatie kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van je eigen wensen en de staat van je dak:

1. Nieuwe dakbedekking installeren

Als je huidige dakbedekking tekenen vertoont van veroudering of schade, raden we aan om het te laten herstellen of – in het ergste geval – te vervangen. Vooral als er grote lekken in zitten. Meestal volstaat het professioneel dichten van lekkages, wat natuurlijk de snelste en goedkoopste oplossing is. Als een dakinspectie aantoont dat het dak zijn leeftijdslimiet heeft bereikt of zodanig is beschadigd dat je leef- of werkveiligheid erdoor in het gedrang komt, is een renovatie aangewezen.

Tijdens het renoveren van je dakbedekking onderzoekt jouw dakdekker een aantal zaken:

 • Is de dakconstructie nog intact?
 • Kan er nieuwe dakbedekking over de huidige dakconstructie aangebracht worden (een overzetdak)?
 • Welke (kleine) renovaties moeten er gebeuren aan het dak?
 • Gaat het om een plat dak of een hellend dak?

De manier waarop de dakbedekking wordt aangebracht, verschilt afhankelijk van het type. Meesman Dakdekkers is gespecialiseerd in het plaatsen en onderhouden van bitumen daken, maar ook gewone dakpannen, leien daken en groendaken.

2. Het plaatsen van dakisolatie

Een iets kleinere dakrenovatie is het vervangen van de dakisolatie of het plaatsen van nieuwe. Dit werk is snel gedaan, maar heeft wel een blijvend effect op je energierekening en natuurlijk je wooncomfort.

Doorgaans heb je de keuze tussen dakisolatie buiten of in het dak. Het voordeel van de eerste optie is dat je geen ruimte verliest in je woning en daarbij is de dakconstructie zelf dan ook beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Dakisolatie aan de binnenkant van je dak is dan weer een stuk gemakkelijker en sneller te plaatsen en kost meestal minder.

3. Een onderdak laten bouwen

Een dakrenovatie kan ook betekenen dat je een onderdak laat plaatsen, een extra laag tussen dakbedekking en dakisolatie. Een onderdak beschermt onder andere tegen:

 • Vocht
 • Vuiligheid en stof
 • Warmteverlies en tocht door wind
 • Schade aan je dakisolatie en dakbedekking

Het vochtwerende effect van een onderdak wordt nog sterker merkbaar als je ook kiest voor een damp-open oplossing. Hierdoor verdampt vocht dat toch in de woning binnendringt toch efficiënt naar buiten toe.

4. Een compleet nieuwe dakconstructie

Is je dak heel oud en afgetakeld door weersomstandigheden of de tand des tijds? Dan is een compleet nieuwe dakconstructie waarschijnlijk aan te raden. Dat is bijvoorbeeld zo als je dak zelf doorzakt of tot in de kern is aangetast door vocht.

Een ding is zeker: voor een grondige renovatie schakel je best een dakdekkersbedrijf in, die gebruikt maakt van de beste materialen en betrouwbare veiligheidshulpmiddelen.

Waarop letten bij het renoveren van je dak?

Het renoveren van je dak is geen kleine klus, maar je kunt het toch iets overzichtelijker en voordeliger maken met onderstaande tips in het achterhoofd:

 • Laat ook je dakgoten vernieuwen bij een dakrenovatie, want zo betaal je minder en ben je zeker dat je woning optimaal beschermd is tegen vochtproblemen.
 • Vraag advies bij je dakdekker om te weten wat je eventueel zelf kunt doen, al is het maar voorbereiding. Zo verloopt het werk vlotter en behoud je het overzicht.
 • Schakel een architect in als de dakrenovatie een invloed zal hebben op de stabiliteit en structuur van je woning. Dat is vaak zo bij grondige dakrenovaties van oude woningen.
 • Laat een professionele lekkagedetectie uitvoeren voor je aan een dakrenovatie begint. Zo weet je waar de zwakste punten zich bevinden en heb je ook een duidelijker beeld van de omvang en kosten voor de renovatie.

Ten slotte loont het de moeite om bij de renovatie van je dak eventueel extra werkzaamheden te laten uitvoeren. Denk maar aan het herstellen van voegwerk of loodwerk. Met andere woorden: neem geen risico’s, want je dak wordt er alleen maar beter van.

Meesman Dakdekkers maakt werk van jouw dakrenovatie

Ben je nog op zoek naar de juiste partner voor een gedeeltelijke of complete dakrenovatie? Bij Meesman Dakdekkers, een gecertificeerd dakdekkersbedrijf, ben je aan het goede adres. Contacteer ons voor meer informatie over de mogelijkheden of vraag direct online een offerte aan voor jouw dakrenovatie!