De herfst is begonnen en de blaadjes vallen weer van de bomen. Dit is de ideale tijd om jouw dak goed voor te bereiden op de winter. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een dak inspecteur voor een dakinspectie. Hij zal het dak grondig controleren op eventuele beschadigingen of beginnende scheurtjes. Als er problemen zijn met je dak dan kunnen deze in een vroeg stadium gevonden en verholpen worden.

Ongemerkt wordt je dak aan veel verschillende weersomstandigheden bloot gesteld, denk hierbij aan: warmte, kou, regen, mist, hagel of sneeuw. Door deze weersomstandigheden loopt jouw dak slijtage op.

Bekijk hieronder onze tips hoe je het beste voorbereid de winter in gaat.

Voordat de winter begint is het verstandig om het dak grondig te reinigen.
Verwijder de bladeren en het mos van het dak. Reinig ook goed de dakgoten, zodat het water weer goed afgevoerd kan worden. Kortom, het is erg belangrijk om je dak goed schoon te houden, hierdoor wordt de kans op lekkages verkleind.

Als het in de winter sneeuwt is het verstandig om de sneeuw zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je voorzichtig doen met een bezem. Dit is vooral aan te raden bij kleine schuurtjes of bijvoorbeeld een carport, als er teveel sneeuw op het dak ligt wordt het dak teveel belast. Hierdoor wordt de kans op lekkages vergroot. Wat ook erg belangrijk is, is dat de waterafvoeren vrij gehouden moeten worden van de sneeuw. Zodat het smelt water goed afgevoerd kan worden. Let wel op valgevaar van het dak. Mocht je het niet zelf kunnen doen, schakel dan een (dak) specialist in.

Gebruik geen zout of andere bijtende middelen, hiermee kan je de beschermlaag van de bitumendakbedekking aantasten. Als er ijs op het dak ligt hoef je dit niet te verwijderen, het ijs smelt vanzelf en wordt via de waterafvoeren afgevoerd.