Pannendak

De levensduur van een pannendak is met betonnen dakpannen 40 jaar en met keramische dakpannen 75 jaar. Je pannendak is aan vervanging toe als de dakpannen poreus worden, en lekkages veroorzaken. Laat onze dakspecialist je gratis inspecteren

Wat is de levensduur van je pannendak?

Pannendaken hebben verschillende levensduren. Dit komt door de dakpannen die worden gebruikt op je dak. De keramische (gebakken) dakpannen hebben een levensduur van 75 jaar. Daarentegen gaan betonnen dakpannen 40 jaar mee. Je pannendak is aan vervanging toe als de dakpannen poreus worden, en lekkages veroorzaken. Ook schilfers van dakpannen in de goot kunnen duiden op veroudering.

TIP!

Als je wilt weten of je dakpannen aan vervanging toe zijn, dan kan je op de dakpannen tikken. Bij een heldere klant zijn de dakpannen meestal nog goed. Bij een doffe klank zit er vocht in, en zijn ze aan vervanging toe.

Gratis dakinspectie

Wil je een expert laten kijken naar je dak. Dan komen wij graag bij u langs voor een gratis dakinspectie. Aan de hand van ons advies en je wensen stellen wij een gratis vrijblijvende offerte op.

Welke soorten dakpannen zijn er?

Het onderhoud aan een pannendak is niet geheel zonder risico’s. Mocht je het zelf niet zien zitten om het dak op te gaan, dan is Meesman Dakdekkers een betrouwbare partij om dit uit handen te nemen. Wij kunnen het volgende doen op het gebied van onderhoud:

Betonnen dakpannen

De goedkoopste optie zijn betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen worden geproduceerd door beton in een mal te gieten. Vervolgens laat men het beton hard worden. Daarna wordt de betonnen dakpannen afgewerkt met een kleurcoating. De coating op de betonnen dakpannen zorgt voor een gladde afwerking. Hierdoor blijven betonnen dakpannen mos- en algenvrij. De levensduur een betonnen dakpan is circa 40 jaar.

Keramische dakpannen ​

Een lange levensduur voor je dak, dan zijn keramische dakpannen een optie. Keramische dakpannen worden geproduceerd van klei. De klei wordt in een mal geperst. Vervolgens gaan de mallen de over in. Op hoge temperatuur worden keramische dakpannen gebakken. Daarna wordt er een glazuurlaag op de keramische dakpannen aangebracht. Hierdoor gaat de keramische dakpan lang mee. Een keramische dakpan heeft de langste levensduur, te weten een levensduur van 70 jaar.

Wat kost het vervangen van een pannendak?

De kosten voor het vervangen van een pannendak is afhankelijk van het type dakpan en de oppervlakte. Ook de wensen voor eventuele isolatie of nieuwe panlatten spelen een belangrijke rol.

Aantal vierkante meters (m2)

De oppervlakte van je dak speelt een belangrijke rol. Voor een oppervlakte van 100m2 ben je gemiddeld tussen de €6.000 en €12.000 euro kwijt.

Soort dakpan

Zoals hierboven beschreven zijn er twee soorten dakpannen. Betonnen dakpannen en keramische dakpannen. De keramische dakpannen zijn het duurst, omdat ze een lange levensduur hebben.

Dakconstructie

De dakconstructie moet de nieuwe dakpannen kunnen dragen. Het is daarom belangrijk om te controleren of de dakconstructie nog in orde is. Het is mogelijk dat de dakconstructie is aangetast door vocht of weerinvloeden.

Wensen

Misschien heb je wensen ten aanzien van je dak. Hierbij kan je denken aan isolatie. Isolatie zorgt ervoor dat je dak in de winter minder warmte verliest en in de zomer lekker koel blijft.

Welke onderhoud heeft een pannendak nodig?

Het onderhoud aan een pannendak is niet geheel zonder risico’s. Mocht je het zelf niet zien zitten om het dak op te gaan, dan is Meesman Dakdekkers een betrouwbare partij om dit uit handen te nemen. Wij kunnen het volgende doen op het gebied van onderhoud:

Dakpannen herstellen

Vervangen van gescheurde en gebroken dakpannen, ontbrekende nokvorsten weer terugplaatsen en losliggende nokvorsten bevestigen met flexibele mortel.

Dakgoot legen

In een bosrijk gebied raken dakgoten eerder vol dan in een bosarm gebied. Doordat water niet kan weglopen door vuil, kan dit de goot aantasten. Ook kan dit ervoor zorgen dat het water over de dakgoten loopt. Verder kan vuil ervoor zorgen dat de hemelwaterafvoeren verstopt raken.

Waarom kiezen voor Meesman Dakdekkers?