De voordelen van dakisolatie

De kwaliteit van je dak is afhankelijk van het soort dakbedekking dat je hebt liggen, maar ook van de dakisolatie eronder. Bij Meesman Dakdekkers helpen we je graag met advies, zodat je weet waar je aan begint als je je dak laat isoleren.

Wat maakt dakisolatie nu precies interessant en waarom moet je vertrouwen op een dakdekkersbedrijf voor de plaatsing ervan? Lees verder voor meer informatie en handige tips.

Waarom moet je kiezen voor dakisolatie op je dak?

Dakisolatie is verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk maar aan:

  • Glaswol of rotswol dekens
  • PIR-platen
  • PUR-dakisolatie
  • Papiervlokken (cellulose)
  • Houtwol

Elke vorm van isolatie heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen. Over het algemeen kunnen we de verschillende soorten isolatie voor daken onderverdelen in drie grote groepen, naargelang het gebruikte materiaal: minerale wol, kunststof dakisolatie en ecologische dakisolatie.

Welk type isolatie voor je dak biedt welke voordelen als je ze laat plaatsen door een gespecialiseerde dakdekker? In het volgende stukje gaan we dieper in op de drie meest gebruikte vormen van dakisolatie en hun belangrijkste eigenschappen en aandachtspunten:

1. Glaswol dakisolatie

Glaswol is een van de populairste materiaalsoorten voor dakisolatie en dat heeft verschillende redenen. Het materiaal is licht, isoleert akoestisch én thermisch heel goed is daarbij ook nog eens relatief goedkoop.

Houd er rekening mee dat glaswol dakisolatie relatief veel ruimte in beslag neemt en dat er altijd een onderdak aanwezig moet zijn voor je het kunt plaatsen. Ten slotte is ook het installeren van een dampscherm vereist, om vochtproblemen te voorkomen. Vertrouw hiervoor dus zeker op de aanpak van een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf!

2. Dakisolatieplaten

Dakisolatieplaten zijn perfect als je de (relatief kleine) ruimte onder je dak optimaal wilt gebruiken. Daarbij hebben platen een goede isolatiewaarde en zijn ze verkrijgbaar in diktes vanaf 4 centimeter. Heb je geen onderdak? Dan zijn er zelfs waterwerende isolatieplaten mogelijk, die vocht geleiden naar de onderzijde van je dak.

Dakisolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten:

  • PUR
  • PIR
  • XPS
  • EPS
  • Minerale wol

Een mogelijk nadeel van dakisolatieplaten? Er is een groter risico op kieren en naden. Laat deze soort isolatie dus zeker installeren door een bedreven dakdekkersbedrijf!

3. Rotswol dakisolatie

Rotswol heeft een hogere densiteit dan glaswol en juist daardoor isoleert het nog beter tegen geluid. Deze wol bestaat in feite uit vulkanische gesteentes die gesmolten en gesponnen zijn tot een wolachtige stof.

Rotswol is niet brandbaar en isoleert heel goed, maar is wel iets minder goed bestand tegen ongedierte, zoals muizen. Daarbij is een gespecialiseerde aanpak noodzakelijk bij deze vorm van dakisolatie, omdat er een grotere kans op huidirritatie is tijdens de plaatsing. Ongevaarlijk, maar wel iets om rekening mee te houden als je twijfelt om het zelf te doen.

De belangrijkste algemene voordelen van dakisolatie

Welke dakisolatie je ook laat plaatsen, je geniet altijd van een aantal belangrijke voordelen. Als gespecialiseerd dakdekkersbedrijf geven we je graag duidelijkheid over je investering, dus hieronder vind je de belangrijkste redenen om je dakisolatie professioneel te laten plaatsen:

1. Geld besparen met de juiste dakisolatie

Goed geplaatste dakisolatie van kwaliteit levert al snel heel wat besparingen op. Volgens Milieu Centraal, een organisatie die zich toelegt op besparingen en duurzaamheid, kan dat bedrag oplopen tot wel € 600 per jaar. Het exacte bedrag hangt natuurlijk af van welk type dakbedekking je kiest. Bij dakpannen is dakisolatie bijvoorbeeld een must, omdat deze vorm van dakbedekking op zich niet zo goed isoleert.

2. Milieuvriendelijk wonen en werken

Ook als je het belangrijk vind om milieuvriendelijk te wonen of te werken, is het laten plaatsen van dakisolatie door een dakdekker een goed idee. Zo bespaar je jaarlijks immers tot wel 1.400 kilo CO2, waardoor je de opwarming van het klimaat helpt tegengaan.

3. Een stabiel binnenklimaat, het hele jaar door

Te warm in de zomer en te koud in de winter: met goede dakisolatie heb je er geen last meer van. De meeste vormen van isolatie zorgen dat warmte minder snel doordringt in je woning en dat koude op een afstand blijft tijdens de kille winter.

4. Een hogere verkoopprijs voor je woning

Nog een voordeel? Als je je dakisolatie door een ervaren dakdekkersbedrijf laat installeren, verhoogt de verkoopwaarde van je woning sterk. Dit komt vooral doordat uitstekende isolatie bijdraagt aan de EPC-waarde van het pand.

5. Dakisolatie voor elk type dak

Ten slotte kan je bij een dakdekkersbedrijf isolatie laten plaatsen voor elk type dak: van sedumdaken tot bitumen daken en meer. Welke voorkeur je dus ook hebt op het vlak van materiaal of uitstraling, goede isolatie is altijd een mogelijkheid.

Subsidies voor dakisolatie

Dat je met dakisolatie geld kunt besparen, is duidelijk, maar wist je dat er ook subsidies mogelijk zijn? Denk maar aan landelijke subsidies, waarmee je tot 30% van de installatiekosten terugkrijgt. Hieraan hangen wel bepaalde voorwaarden vast, dus informeer je zeker goed voor je de knoop doorhakt. Als je nog twijfelt over het plaatsen van (nieuwe) dakisolatie, kan dit financieel voordeel je misschien wel over de streep trekken.

Dakisolatie plaatsen? Laat het over aan een dakdekker

Ons team van ervaren dakdekkers is helemaal thuis in de wereld van dakisolatie, maar je kunt bij ons ook terecht voor een grondige dakinspectie, dakonderhoud, dakreparaties en lekkagedetectie. Zowel voor particuliere woningen als voor bedrijfspanden.
Overtuigd van dakisolatie en wil je er meer over weten of heb je al een keuze gemaakt? Contacteer ons voor extra informatie of vraag direct een offerte aan!