De verschillende soorten dakbedekking

Goede dakbedekking vormt zowat de basis van je dak, want alleen als je daarin investeert, is je woning optimaal beschermd tegen de grillen van de natuur en andere invloeden. Bij Meesman Dakdekkers willen we dat je op beide oren slaapt onder een droog dak en juist daarom geven we je graag advies in verband met onze mogelijkheden.

Welke soorten dakbedekking zijn er zoal en welke voordelen (en nadelen) hebben ze? Belangrijke vragen die een duidelijk antwoord verdienen. Lees verder en je komt er alles over te weten.

Leien daken

Leien daken zijn erg populair tegenwoordig en dat heeft verschillende redenen. Dakleien zijn een soort dakbedekking die bestaat uit aparte, elkaar overlappende elementen en werden oorspronkelijk uit leisteen gemaakt. Tegenwoordig gebruikt men echter ook vaak andere en duurzamere materialen.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een leien dak:

 1. Met een dak van natuurstenen leien of keramische leipannen krijgt je woning meteen een elegante en klassevolle uitstraling. Dit is te danken aan de opvallende textuur en natuurlijke kleur van deze dakbedekking. Het is met andere woorden de perfecte oplossing als je naast een functioneel ook een mooi dak wilt.
 2. Leien daken zijn erg duurzaam, vooral als je kiest voor de aanpak van een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf. Het materiaal waaruit de verschillende elementen bestaan, zijn bestand tegen zelfs extreme weersomstandigheden en gaan daardoor jarenlang mee.
 3. Doordat een leien dak uit 100% natuurlijke, sterke materialen bestaat, heeft het weinig onderhoud nodig. Hierdoor bespaar je jezelf heel wat kopzorgen en geld op de lange termijn. Natuurlijk is een grondige dakinspectie wel aangeraden als je problemen ondervindt met je dak!

Een mogelijk nadeel van leien dakbedekking is dat je er meestal veel voor betaalt, juist omdat het uit een 100% natuurlijk materiaal bestaat. Daarbij ervaren sommige mensen de natuurlijke patronen en oneffenheden in deze dakbedekking als storend – hoewel ze zeker ook kunnen bijdragen aan de uitstraling en charme van je dak.

Pannendaken

Pannendaken bestaan uit gebakken pannen, die samen een overlappend en stevig geheel vormen. In de meeste gevallen beschikt deze vorm van dakbedekking over zij- en kopsluitingen, waardoor het waterdicht en windvast wordt.

De belangrijkste voordelen van dakpannen lees je hier:

 1. Pannendaken gaan erg lang mee, zeker als je ze door een ervaren dakdekker laat plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de precieze levensduur nogal varieert naargelang het materiaal waaruit de dakpannen bestaan. Keramische gebakken pannen gaan 75 jaar of langer mee, betonnen dakpannen eerder rond de 40 jaar. Betonnen dakpannen blijven, mits een professionele behandeling en een coating, ook lang vrij van algen en mos.
 2. Gezien het materiaal waaruit ze bestaan, zijn dakpannen volledig onbrandbaar en dus brandwerend. Daarbij beschermen ze het houtwerk van je dak en je woning heel goed tegen insecten en rot.
 3. Dakpannen hebben van nature een sterk isolerende werking. Als je daarbij ook nog eens kiest voor hoogwaardige dakisolatie, bespaar je heel wat geld op je energiefactuur.

Zijn er nadelen verbonden aan deze vorm van dakbedekking? Het laten renoveren van een dak met dakpannen kost doorgaans iets meer. Daarbij ben je iets meer beperkt als het gaat om kleur en afwerking.

Bitumen daken

Vervolgens is ook bitumen een mogelijkheid als je op zoek bent naar nieuwe dakbedekking. Bitumen is een vloeibare mengeling van meerdere koolwaterstoffen die in ruwe aardolie voorkomen. Via een ingewikkeld chemisch proces scheidt men dit mengsel van andere bestanddelen en blijft het zwaarste achter: de basis voor een bitumen dak.

Dit zijn de voordelen van bitumen dakbedekking:

 1. Als je je bitumen dak professioneel laat onderhouden en correct laat aanbrengen door een dakdekkersbedrijf, gaat het tot 20 jaar mee. Houd er rekening mee dat ook weersomstandigheden, zoals direct zonlicht, een invloed hebben op de levensduur van deze dakbedekking.
 2. Bitumen dakbedekking is geschikt voor platte en hellende daken, maar ook als afwerking voor groendaken en parkeerdaken. De flexibiliteit van het materiaal maakt het een uitstekende oplossing voor daken in alle mogelijke formaten en vormen.
 3. Schade aan een bitumen dak kan je snel en gemakkelijk laten herstellen, mits een professionele aanpak. Scheurtjes en blaasjes ten gevolge van warmte of een storm vormen op die manier geen blijvend probleem.

Mogelijke nadelen van bitumen daken is dat ze iets minder goed bestand zijn tegen UV-straling, waardoor ze sneller verouderen en beschadigd raken. Daarbij is bitumen niet naadloos, wat betekent dat er een iets hoger risico is op lekken.

Sedumdaken

Duurzaamheid is in tegenwoordig en dat vertaalt zich in een stijgende populariteit van zogenaamde sedumdaken of groendaken. Deze dakbedekking heeft zijn naam te danken aan de sedum, een plantje dat zelfs in extreme weersomstandigheden kan overleven.

Een sedumdak of groendak biedt enkele interessante voordelen:

 1. Sedum isoleert erg goed op natuurlijke wijze en is daarom de perfecte dakbedekking om energie te besparen. Zo’n dak isoleert trouwens ook tegen geluid.
 2. Met sedum dakbedekking ziet je dak er natuurlijker en mooier uit, wat zeker interessant is als je in de stad woont.
 3. Combineer je een sedumdak met zonnepanelen? Dan haal je er wel 25% meer rendement uit.
 4. Sedum houdt vocht vast en gaat op die manier wateroverlast tegen, bijvoorbeeld als gevolg van een storm.

Nog een aantal belangrijke voordelen: sedum dakbedekking haalt proactief vuiligheid en fijnstof uit de omgeving en maakt de lucht op die manier schoner. Als kers op de taart zorgt een sedumdak ervoor dat je eigenlijke dak tot wel 40 jaar meegaat.

Welke nadelen biedt een sedumdak dan? Het plaatsen ervan kost een stuk meer dan een gewoon dak en daarbij is deze dakbedekking ook zwaarder. Het is dus alleen een mogelijkheid als de onderliggende structuur sterk genoeg is. Ten slotte is er een kans op lekkage wanneer een bepaalde laag van de dakbedekking slecht wortelwerend is. Vermoed je dat je met een lek zit in je sedumdak? Laat dan een professionele lekkagedetectie uitvoeren door jouw dakdekkersbedrijf.

De juiste dakbedekking kiezen: jouw dakdekker helpt je graag

Elk soort dakbedekking biedt voordelen en nadelen, maar hoe kies je nu precies de beste oplossing voor jouw situatie, woning of bedrijf en budget? Gedegen advies is hierbij onmisbaar en daar helpen onze dakdekkers je graag bij. Zodra je dakbedekking geplaatst is, helpen we je trouwens ook graag om er een duurzame investering van te maken met goed onderhoud en grondige herstellingen. Neem contact op voor meer informatie over onze mogelijkheden of vraag een offerte aan!