De daktrends van 2024

Net zoals dat bij elke sector het geval is, evolueert ook de dakbranche mee met zijn tijd. Dankzij de laatste daktrends blijven je dak en woning niet alleen qua uitstraling modern, maar bieden ze ook een optimale isolatie, financieel voordeel en meer wooncomfort.

Redenen genoeg dus om je hierover te informeren. Bij Meesman Dakdekkers helpen we je graag op weg bij de zoektocht naar de beste daktrends van 2024. Zo blijft ook je dak up-to-date en mee met de tijd!

De Top 4 daktrends van 2024

1. Een sedumdak of groendak

Groendaken zijn helemaal in tegenwoordig en dat is natuurlijk te danken aan de groeiende focus op duurzaamheid. Groendaken bestaan uit een dakbedekking gemaakt van sedum, een sterk plantje dat goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Een andere naam voor dit type dak is dan ook sedumdak.

Sedumdaken bieden een aantal interessante voordelen:

 • Een groendak is goed voor het milieu.
 • Sedumdaken zorgen voor een natuurlijke, groene uitstraling.
 • Met een sedumdak geniet je van een uitstekende isolatie tegen temperaturen en geluid.
 • Sedum gaat wateroverlast tegen doordat het vocht opneemt.
 • Je helpt fijnstof in de lucht verminderen met een groendak.

Daarbij zijn groendaken natuurlijk gewoon goed voor de biodiversiteit, wat vooral in een stadsomgeving belangrijk is. Nog een voordeel, vooral vanuit financieel oogpunt? Als je een groendak combineert met zonnepanelen, haal je daar tot 25% meer rendement uit. Reken daarbij dat een sedumdak de levensduur van je dakconstructie verlengt tot 40 jaar en het plaatje is compleet.

Belangrijk om te onthouden: een sedumdak heeft regelmatig onderhoud nodig, tot drie keer per jaar. Vooral als het langdurig warm blijft, geef je de plantjes op je dak ook best extra water!

2. Een slimme dakkapel

Een andere populaire daktrend is de slimme dakkapel, als gevolg van het feit dat steeds meer mensen hun interieur voorzien van domotica. Met een slimme dakkapel bedoelen we in feite een dakkapel met een slim zonweringssysteem, een innovatie die heel wat voordelen biedt:

 • De temperatuur in de bovenverdieping van je woning of de zolder blijft stabieler.
 • Je bestuurt het zonweringssysteem gemakkelijk vanaf een smartphone-app of centraal bedieningspunt.
 • Er bestaan heel wat stijlvolle oplossingen voor elk interieur.

Houd er rekening mee dat een dakkapel alleen bij hellende daken mogelijk is, bijvoorbeeld met dakpannen. Wil je meer lichtinval in de woning bij een plat dak? Kies dan eventueel voor een lichtkoepel of -straat.

3. Rieten dakbedekking

Het lijkt een beetje een stap terug, maar rieten daken zijn tegenwoordig wel degelijk heel populair. Dat komt voor een deel omdat meer mensen weg willen van de typische grijze, stadse appartementsblokken en liever de rust opzoeken van een landelijk gelegen woning met een rustieke uitstraling.

Er zijn twee soorten rieten daken. Een open rieten dak bestaat uit riet geplaatst op panlatten. Bij zo’n dak zie je het riet zelfs vanbinnen zitten, wat een uniek effect teweegbrengt. Aan de andere kant biedt een gesloten rieten dak een aantal unieke voordelen:

 • Een lager risico op brand
 • Een stabieler binnenklimaat
 • Minder stof en tocht in huis

Bij een gesloten rieten dak ligt het riet op een stevige basis, zoals isolatieplaten of multiplex. Belangrijk als je een rieten dak hebt: laat regelmatig een grondige dakinspectie en lekkagedetectie doen om lekken en structurele schade te voorkomen.

4. Dakterrassen

Aangezien steeds meer mensen in de stad wonen en daardoor minder privacy en ruimte hebben, kiezen velen voor een dakterras op hun woning. Hoewel deze daktrend natuurlijk niet voor iedereen een optie is (bijvoorbeeld in het geval van een appartementsblok), is het wel de beste manier om extra ruimte te creëren in krappe woonsituaties.

Een dakterras is een open ruimte buiten op een plat dak, zoals een bitumen dak, dat gebruikt wordt voor ontspanning, maar ook bijvoorbeeld om te tuinieren. In stedelijke omgevingen en vooral op het platteland biedt zo’n terras natuurlijk ook de luxe van frisse buitenlucht en een mooi uitzicht.

Een belangrijk financieel voordeel van een dakterras is ten slotte dat het de waarde van je woning sterk verhoogt, vooral als je kiest voor een professionele opbouw. Dakterrassen zijn trouwens niet alleen populair bij particuliere woningen: ook bedrijven die hun werknemers een extra ontspanningsruimte willen bieden, doen er een goede investering mee.

Blijf mee met de laatste daktrends, dankzij Meesman Dakdekkers

De evolutie van daken staat nooit stil en bij Meesman Dakdekkers houden we je dan ook graag op de hoogte van de populariste trends van 2024. Klaar om je dak een make-over te geven waar je nog lang van geniet of wil je je moderne dak gewoon tot in de kleinste details afwerken? Contacteer ons of vraag een offerte aan voor een prijsindicatie!