Alles wat je moet weten over groene daken

Steeds meer particulieren, maar ook bedrijven, gaan tegenwoordig op zoek naar duurzame investeringen die ook een financieel voordeel opleveren. Een van de populairste oplossingen voor woningen en kanoorgebouwen is het sedumdak of groendak, een vernieuwende vorm van dakbedekking die heel wat te bieden heeft.

Wat is een sedumdak precies, waaruit bestaat deze dakbedekking en wat kan je ervan verwachten? Bij Meesman Dakdekkers krijgen al je vragen een duidelijk antwoord, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw situatie.

Wat is een groendak?

Een groendak of sedumdak is kort gezegd een dak dat bedekt is met sedum, een sterke plant die veel vocht opneemt en goed bestand is tegen hitte.

Vaak bestaat een groendak uit een combinatie van sedum en allemaal verschillende vetplantjes, die bij een professioneel dakdekkersbedrijf in de vorm van sedumtray cassettes geplaatst worden. Elke cassette bevat doorgaans rond de acht tot twaalf verschillende vetplantjes, maar het kunnen er ook meer of minder zijn.

Groene daken lijken op het eerste gezicht misschien vreemd, maar ze zitten wel degelijk in de lift. Veel mensen kiezen voor zo’n dak als alternatief voor een bitumen dak
of traditionele dakpannen, hoewel deze opties natuurlijk ook voordelen bieden. Waarom zou je nu voor zo’n dak moeten kiezen? In het volgende stukje gaan we er wat dieper op in.

De belangrijkste voordelen van een groen dak

1. Uitstekende isolatiewaarde

De plant sedum is van nature heel goed isolerend, zowel tegen warmte als koude en geluid. Als je een groen dak combineert met dakisolatie, geplaatst door een ervaren dakdekker, is dat effect nog sterker merkbaar.

2. Perfect in combinatie met zonnepanelen

Wil je je dak energiezuiniger maken? Dan is deze dakbedekking alvast een slimme investering. Als je het combineert met zonnepanelen, haal je er trouwens tot wel 25% meer rendement uit. Je hebt geluk, want ook dat kan ons dakdekkersbedrijf voor je doen.

3. Minder wateroverlast in huis

Zoals gezegd is sedum een vochtabsorberende plant, wat betekent dat (regen)water minder gemakkelijk in je woning terechtkomt. Hierdoor ga je heel wat kopzorgen, maar ook overbodige kosten en vervelende herstellingswerken uit de weg.

4. Een schone lucht en een gezonder milieu

Zoals dat bij alle planten het geval is, draagt sedum bij aan een schonere lucht. Dit is te danken aan de natuurlijke, zuiverende eigenschappen van deze plant, waardoor onder andere CO2 omgezet wordt in zuurstof.

Als kers op de taart draagt een sedumdak bij aan de biodiversiteit, omdat er verschillende soorten vetplantjes gecombineerd worden en bijen en andere dieren op natuurlijke wijze worden aangetrokken.

5. Een dak dat de tand des tijds doorstaat

Een goed geplaatst sedumdak is niet alleen een mooie en goed isolerende vorm van dakbedekking, maar ook heel tijdsbestendig. Als je je huidige dak laat afwerken met sedum, gaat het tot wel 40 jaar mee.

6. Een groen dak is mooier

Ten slotte draagt een groendak ook gewoon bij aan de uitstraling van je woning of kantoorgebouw. In een drukke, grijze stad is dat misschien wel interessant. Heb je weinig ruimte voor een eigen tuin maar xel behoefte aan een stukje groen? Dan is een sedum misschien wel een goed alternatief.

Tips van een dakdekkersbedrijf om meer te halen uit je sedumdak

Elke vorm van dakbedekking biedt voordelen, maar sedumdaken zijn vooral omwille van hun duurzame karakter, isolerende werking en energiebesparende eigenschappen heel populair. Als je volop van deze voordelen wilt genieten, is het wel belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Jouw dakdekkersbedrijf helpt je graag met handige informatie.

Een sedumdak is mooi en duurzaam, maar vereist wel regelmatig onderhoud, juist omdat deze dakbedekking zo natuurlijk en dus ook kwetsbaar is. We raden aan om twee tot drie keer per jaar dakonderhoud of een dakinspectie te (laten) doen, vooral als het regelmatig heel warm is. Geef je dak ook af en toe extra water als het droog is, zodat de vetplantjes goed groeien en je dak er mooi blijft uitzien.

Nog een goede tip? Vraag een subsidie aan voor je sedumdak, want die kan behoorlijk oplopen. Bepaalde gemeentes in Nederland bieden financiële ondersteuning voor de aanleg van sedumdaken, met een bedrag van wel € 31 per vierkante meter. Heb je daar nog vragen over? Contacteer ons dan gerust, we helpen je graag met advies.

Ga voor een groene toekomst, met een sedumdak van Meesman Dakdekkers

Groendaken bewijzen dat schoonheid gepaard kan gaan met functionaliteit en zijn dan ook een slimme investering als je beide belangrijk vindt. Onze ervaren professionals bij Meesman Dakdekkers helpen je graag met het plaatsen van deze dakbedekking, maar ook met dakreparaties, lekkagedetectie en meer. Neem gerust contact met ons op of vraag meteen een offerte aan aan voor een splinternieuw sedumdak!